Инфрачервената сауна ( кабина ) е ефективно средство за естествено лечение и профилактика. Инфрачервената светлина има способността да прониква в човешка тъкан, което от своя страна води до множество ползи за здравето.

При този вид сауна, помещенията се затоплят, чрез инфрачервени лъчи, както подсказва и самото име. Те са вградени в специални за целта тела и достигат температура от 40 до 60 градуса по Целзий. Тя е за предпочитане, ако сега започвате да се запознавате със сауните като цяло. Тя не затопля температурата на самото помещение, а действа директно върху кожата. Лъчите проникват от 2 до 7 сантиметра и не влияят на хората със сърдечни проблеми или на тези с високо кръвно налягане.

Детоксикация
Потенето е един от най-естествените начини на организма за премахване на токсините, което го прави изключително важна част от детоксикацията. В сравнение с традиционните финландски сауни, инфрачервената ви позволява да премахнете около седем пъти повече токсини.

Релаксация
Терапията в тази сауна насърчава релаксацията, като помага да се балансира нивото на кортизол (хормона на стреса) във вашето тяло. Топлината, генерирана от сауната също ще ви помогне да отпуснете мускулите и ще облекчи напрежението в целия организъм.

Облекчаване на болката
Ако страдате от мускулни болки или болки в ставите, инфрачервената сауна може да облекчи тази форма на възпаление чрез увеличаване на кръвообращението и релаксиране на мускулите.

Загуба на тегло
Генерираната топлина ще предизвика вашата вътрешна температура да се увеличи, което също може да доведе до повишаване на сърдечната честота – такава каквато изпитвате, докато тренирате. Когато тялото ви работи по-усилено, за да намалите вътрешна температура или да се справи с повишаване на сърдечната честота, тялото ви ще изгори повече калории, което води до загуба на тегло.

Подобряване на кръвообръщението
Тъй като топлината при инфрачервените кабини увеличава телесната температура, вашето кръвообръщение ще се увеличи заедно с него. Последователните терапии, могат да стимулират притока на кръв, да подобрят възстановяването на мускулите, и да намалят болката и възпалението след интензивни упражнения.

Намалява високото кръвно
Инфраред сауната предизвиква дълбоко потене, което кара сърцето да помпа по-бързо. От своя страна така се увеличава притока на кръв, понижава се кръвното налягане и се подобрява циркулацията. Научните доказателства сочат, че използвайки инфрачервена сауна няколко пъти седмично понижава кръвното налягане.

Изчистване на кожата
Инфрачервена сауна помага за изчистване на кожата си чрез елиминиране на токсините от порите и увеличаване на кръвообращението, което води до по-чист, по-мек, и по-здравословен вид.

Терапията с инфрачервена сауна значително подобрява процеса на оздравяване на кожата, като насърчава по-бързо регенерацията на клетките и растежа на човешка тъкан. А увеличаването на клетъчния растеж от своя страна спомага за по-бързото зарастване на рани и предотвратява инфекции.
Типове нагреватели:

Керамичен излъчвател - IR-B, IR-C: Излъчването е предимно в областта на излъчвателя. Емисионната температура е висока. Температура около 40-45°C.

Карбон-магнезиева нагревателна плоча - IR-C: Изплъчването се разпространява върху голяма площ. Приятно ниска температура, препоръчителна температура около 40 - 45 °C.

Нагреватели с пълен спектър - IR-A, IR-B, IR-C: Излъчвателите покриват и трите вида инфрачервено лъчение и са много подобни на топлинното лъчение на слънцето. Те са много подобни на слънчевата топлинна радиация в редуцирана форма.Предлаганите модели инфрачервени кабини можете да разгледате в категория: Инфрачервени кабини и сауни